Hogyan szabadulhatok meg a bolháktól a kutyámon?

A bolhák bosszantó kis jószágok, amelyek sok kellemetlenséget okozhatnak szőrös barátainknak. Könnyen elkaphatók más állatoktól, kóbor macskáktól vagy akár a környéken élő vadállatoktól is. Ezért fontos, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a paraziták otthont csináljanak a kutyusunknak – és ha már megtették; akkor itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk és minél hamarabb megszabaduljunk tőlük!

A megelőzés a legjobb gyógyszer

Sokkal könnyebb megelőzni a bolhás fertőzést, mint akkor foglalkozni vele, amikor már túl késő; ezért íme néhány tipp, hogyan segíthet távol tartani a bolhákat a kutyájától:

  • Állatorvosi ellenőrzések – Az állatorvos rendszeres látogatása fontos módja annak, hogy biztosítsd kedvenced egészségét és jólétét. Az állatorvosi látogatások során kérdezd meg őket a lehetséges bolhakezelésekről, amelyek a legjobban megfelelnek kutyád egyedi igényeinek – legyen szó helyi kenőcsökről, étrend-kiegészítőkről vagy akár szájon át szedhető gyógyszerekről.
  • Tiszta otthoni környezet – A ház tisztán tartása kulcsfontosságú a bolhák sakkban tartásához, mivel ezek a bogarak szívesen bújnak meg olyan helyeken, ahol sok por és törmelék van. Porszívózd ki rendszeresen a szőnyegeket, mosd ki az ágyneműt forró vízben, és győződj meg róla, hogy nem maradtak olyan ételmaradékok, amelyek vonzhatják a kártevőket!.
  • Rendszeres ápolás – Az ápolás segít abban, hogy kutyád jól nézzen ki; de ennek is megvannak a maga előnyei, amikor arról van szó, hogy megakadályozd, hogy a bolhák a bundáját otthonuknak hívják!. A kefélés eltávolítja a laza szőrt és a bőrsejteket, ami csökkenti annak esélyét, hogy a nemkívánatos látogatók a szőrzetében telepedjenek le!.

Bolhák eltávolítása

Ha bolhafertőzéssel találod magát szemben, rengeteg olyan termék áll rendelkezésre, amelyek segítségével végleg megszabadulhatsz tőlük.

A leggyakoribb módszerek közé tartoznak:

  • Bolha samponok/mosószerek – Ezek a samponok speciálisan olyan összetevőket tartalmaznak, mint a piretrinek, amelyek segítenek kiszárítani és elpusztítani a kifejlett bolhákat érintkezéskor. A meleg víz használata és a sampon alapos alkalmazása segít biztosítani a maximális hatékonyságot ezek ellen a bosszantó kis lények ellen!
  • Folt- és hordozókezelések – A permetrint vagy rovarnövekedés-szabályozókat (IGR) tartalmazó permetek, porok és cseppek mind a már kifejlett egyedeket, mind a petéket és lárvákat megtámadják, megakadályozva, hogy elérjék az érettséget (lényegében megállítva az életciklusukat). Az ilyen termékek használatakor ügyelj arra, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el az összes használati utasítást!.
  • Orális gyógyszerek – Egyes orális kezelések, mint például a “Comfortis”, olyan gyógyszerhatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a kifejlett bolhákat célozzák meg azáltal, hogy gátolnak bizonyos, az emésztéshez szükséges enzimeket – és ezzel megszüntetik őket! Mindenképpen konzultálj állatorvosoddal a lehetséges előnyökről vagy hátrányokról, ha ezt a kezelési módot választja….

Következtetés

A bolhák apróságnak tűnhetnek; de sok gondot okozhatnak, ha nem gondoskodnak róluk megfelelően. Ha követed ezeket a tippeket, és mindig szemmel tartod a fertőzés jeleit – reméljük, hogy távol tudod tartani ezeket a bosszantó állatokat a kölykeitől!