Honnan tudom, hogy beteg-e a kutyám?

Ha háziállatunk van, mindig az egészségük és jólétük biztosítása kell, hogy legyen az első számú prioritásunk. De mivel annyi különböző típusú betegség és állapot létezik, nehéz lehet felismerni azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a kutyusod rosszul van.

Íme néhány a leggyakoribb jelek közül, amelyekre érdemes odafigyelned:

Változások az étvágyban

Az egyik legkorábbi jele annak, hogy valami baj lehet a kölyökkutyával, az étkezési szokások megváltozása – fogyás vagy hízás; a szokásosnál többet eszik; vagy egyáltalán nem akar enni. Ha ilyen hirtelen változásokat észlelsz, a legjobb, ha minél előbb időpontot kérsz az állatorvosodtól.

Viselkedésbeli változások

A kutyák ismertek vidám, játékos személyiségükről – ezért ha bármilyen viselkedésbeli változást, például letargiát vagy agressziót észlel, az azt jelentheti, hogy a kutyák rosszul érzik magukat. Hasonlóképpen, a túlzott nyalogatás és vakarózás allergiából vagy parazitákból eredő bőrirritációra utalhat; míg a hányás és hasmenés emésztési problémákra utalhat.

Megjelenésbeli változások

Ha a kölyökkutya kissé rosszul néz ki (pl. tompa szőrzet/szőrzet; vörös szemek; sebek/sebek), akkor fontos, hogy azonnal vidd állatorvoshoz. Más fizikai tünetek, mint például köhögés/zihálás; fokozott szomjúság/ürítés; és gyenge végtagok szintén komolyabb alapproblémákra utalhatnak – és ezeket soha nem szabad figyelmen kívül hagynod!

Következtetés

Figyeljünk arra, hogyan viselkedik kutyusunk nap mint nap – ez segíthet észrevenni minden olyan apró változást, amely arra utalhat, hogy a kutyusunk rosszul érzi magát, inkább előbb, mint utóbb. Ha bármi furcsának tűnik, ne habozz kivizsgáltatni egy szakemberrel, aki az egyedi igényekre szabott, specifikus kezelést tud nyújtani!