Miért ugat annyit a kutyám?

Ha szőrös barátod mostanában nagyon hangoskodik, ennek több oka is lehet. A kutyák azért ugatnak, hogy kommunikáljanak más kutyákkal és emberekkel egyaránt, és az ugatás mértéke attól függ, hogy milyen helyzetben találják magukat.

Ha megérted, miért ugat a kutyus, az segíthet kitalálni, hogyan lehet a legjobban kezelni a problémát.

A kutyák ugatásának okai

Íme néhány gyakori ok, amiért a kutyakölyköd ugathat:

  • Territoriális – A kutyáknak természetüknél fogva erős ösztönük van arra, hogy megvédjék otthonukat és családjukat a betolakodóktól, ez a viselkedés teljesen normális, és nem feltétlenül igényel beavatkozást. Azonban; ha az ugatás túlzott mértékűvé válik, fontos, hogy foglalkozzunk vele, hogy fenntartsuk a békét és harmóniát az otthonban!.
  • Figyelemfelkeltés – Egyes kutyák ugatással vagy nyávogással próbálják meg felhívni magukra a figyelmet – különösen akkor, ha nem fordítasz rájuk elég figyelmet!. A viselkedés súlyosságától függően; érdemes elkezdeni a hangoskodás (vagy annak hiánya) elfogadható szintjének határait felállítani.
  • Unalom – Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is rengeteg mentális stimulációra van szükségük ahhoz, hogy egész nap elkötelezettnek és produktívnak érezzék magukat. Ha hosszabb időre távol vagy, jó ötlet lehet, hogy ez idő alatt adj nekik valami szórakoztató és interaktív dolgot, ahelyett, hogy egyedül hagyod őket szórakozás nélkül….
  • Félelem – Ha kutyád félelemből kezd ugatni – fontos, hogy észrevedd, és foglalkozz azzal, ami ezt a reakciót kiváltja. A félelem okozta ugatás általában akkor fordul elő, amikor egy ismeretlen személy vagy helyzet érzelmi reakciót vált ki szőrös barátainkban.

Hogyan kezeld a túlzott ugatást?

Ha a kölyökkutya ugatása már túl sok, hogy kezelni tudd, íme néhány tipp, hogyan kezdheted el kezelni ezt a problémát:

Határozza meg az okot:

Mint korábban említettük, ha megértjük, miért ugat a kölyökkutya, sokkal könnyebbé válhat a probléma kezelése!. Ha már tudod, hogy mi okozza a kölyökkutya túlzott ugatását, akkor lépéseket tehetsz a probléma megoldására!.

Pozitív megerősítés:

A kiképzéshez következetesség és türelem szükséges! A jutalmazás jutalmakkal/dicsérettel, amikor csak szükséges, segít megerősíteni a jó viselkedést és visszatartani a rossz viselkedést. Ezt a technikát szükség esetén más kiképzési módszerekkel együtt kell alkalmazni, mint például az átirányítás vagy a figyelemelterelés.

Beszéljen szakemberrel:

Ha minden más nem sikerül; az állatok viselkedésével foglalkozó szakemberrel való konzultáció hasznos lehet a túlzott hangoskodási viselkedés okainak azonosításában és megoldásában. Azokban az esetekben, amikor szélsőségesebb intézkedésekre van szükség – a szakmai útmutatás felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat!