Milyen típusú nyakörvet használjak a kutyámnak?

Amikor nyakörv kiválasztására kerül sor kölyökkutyája számára, számos lehetőséget és jellemzőt kell figyelembe vennie – ezért fontos, hogy végezz kutatást annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő típust választod, amely megfelel a kutya kölyköd egyedi igényeinek.

Elérhető nyakörvek típusai

Íme néhány ma kapható népszerű nyakörvtípus:

  • Normál/lapos nyakörvek – Ezek valószínűleg a leggyakoribb nyakörvtípusok, és általában egyszerű csatos záródással rendelkeznek, állítható pántokkal. Nagyszerűek kis/közepes méretű kutyák számára, amelyek nem igényelnek olyan extra biztonsági intézkedéseket, mint amilyenek más típusú nyakörvekben vannak.
  • Martingál nyakörvek – Ezek a nyakörvek két hurokból állnak; az egyik a nyaknál van rögzítve, a másik pedig állítható, ami segít megakadályozni, hogy a nyakörv lecsússzon vagy túl laza legyen, amikor olyan kutyát sétáltatsz, aki hajlamos a pórázon húzni vagy rángatni. Az érzékeny torkú kutyusok számára is nagyszerű, mivel a gyengéd szorítómechanizmusa segít megelőzni a fulladást.
  • Slip/Choke Chain nyakörvek – Ezek a nyakörvek fém láncszemekkel rendelkeznek, amelyeket egy hurok köt össze, amely a pórázon való határozott húzással aktiválódik, és a nyak körül megszorul – így nagyobb kontrollt biztosít az erőteljesen húzó kutyusok felett, akiknek egy kicsit több útmutatásra és irányításra van szükségük!. Az ilyen típusú nyakörveket azonban nem szabad állandóan használni, mivel tartós viselés esetén irritációt vagy akár komolyabb károkat is okozhatnak – ezért óvatosan használjuk!.
  • Hámok – A hámok segítenek a súly egyenletes eloszlásában a mellkason, ahelyett, hogy csak egy pontra (a nyakra) támaszkodnának. Ez különösen hasznos a nagyobb fajtájú kutyák esetében, amelyeknek problémáik lehetnek az ízületeikkel és a gerincükkel; azonban kisebb fajtáknál is használhatóak a húzás okozta megterhelés csökkentésére.

Következtetés

A megfelelő nyakörv kiválasztása kölyökkutyád számára alapvető fontosságú a biztonságuk és kényelmük szempontjából – ezért a végső döntés meghozatala előtt mindenképpen végezz el a kutatást!