Melyik a leghipoallergénebb kutyafajta?

Ha háziállatallergiában szenvedsz, nehéz lehet olyan kutyatársat találni, aki nem hagy téged tüsszögni és szipogni.

De ne aggódj – rengeteg olyan kutyafajta létezik, amely hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik, így tökéletes az allergiások számára! Ezeknek a fajtáknak jellemzően alacsony vedlésű a szőrzetük, ami segít minimalizálni az allergénekkel teli szőrszálak mennyiségét, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki az emberekben.

Bichon Frise

A Bichon Frise egy hihetetlenül népszerű kis fajta vidám viselkedése és szemet gyönyörködtető fehér bundája miatt. Ez a kölyök aranyos, szív alakú arcával és kifejező szemével “könyörög a figyelemért” – ha tehát egy hihetetlenül szeretetteljes kölyköt keres; ez az Te fajod! Hipoallergén bundájuknak köszönhetően ezek a cukiságok általában nem vedlenek túl sokat; ezáltal csökkentve az allergének mennyiségét az otthoni környezetben.

Uszkár

Az uszkárok háromféle méretben kaphatók (Standard/Toy/Miniature) – így nem számít, milyen nagy vagy kicsi a lakótér; egy ilyen kutyus tökéletesen elfér benne! Megfelelő ápolás mellett az uszkárok a szőrzetük összeborulásával szinte teljesen kiküszöbölik a vedlést – ami azt jelenti, hogy kevesebb szőrszál lebeg otthonodban. Emellett arról is ismertek, hogy remekül kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal; így kivételes családi társak is!

Ír vízi spániel

Ezek a sportos kutyák született úszók, mivel eredetileg vízimadarak vadászatára tenyésztették őket. Az ír vízi spánielek vastag, göndör bundájukkal büszkélkedhetnek, amely más fajtákhoz képest minimális mennyiségű szőrszálakat von be – ráadásul a rendszeres kefélés évekig frissen tartja a kölyökkutyát! Lehet, hogy sok mozgásra van szüksége, mivel hosszú vadászatra termett; de ez hihetetlenül mozgékonnyá és érzékennyé teszi őt akkor is, amikor apportírozik vagy agility-pályákat fut!

Bedlington terrier

Rögtön az elején – ez a fajta megragadhatja a figyelmét egyedi, bárányszerű megjelenése miatt, kerek szemekkel és pimasz fülekkel! A bedlingtonok nem csak kivételesen bájos kölykök; de minimális vedléssel és hipoallergén tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek tökéletes kutyapajtássá teszik őket még azok számára is, akik kisebb allergiában szenvednek. Bár egyesek szerint az ápolási követelmények kizárhatják őket a teljesen allergiamentes kutyák közül – a napi kefélés még mindig jobb, mint a szőrkupacok felsöprése, ha minket kérdezel!.

Schnauzer

A schnauzerek háromféle méretben kaphatók: Miniatűr, standard és óriás – ami hihetetlenül sokoldalúvá teszi őket attól függően, hogy milyen életteret vagy aktivitási szintet igényelnek ezek az imádnivaló kölykök. Ami a vedlést illeti – a miniatűr schnauzerek dupla szőrzettel rendelkeznek, amely némi karbantartást igényel, de összességében minimális allergéneket termel a ház körül (Pont!). Mindazonáltal ne feledkezz meg arról, hogy elegendő testmozgást biztosíts legjobb kis barátodnak, mivel ennek a fajtának határozottan előnyös, ha minden nap sok fizikai tevékenységet biztosítasz neki!