Mennyi testmozgásra van szüksége egy kutyának?

A testmozgás elengedhetetlen kutyatársaink számára – nemcsak fizikailag tartja őket fitten, hanem a mentális stimulációban és a szocializációban is segíthet. De vajon mennyi mozgásra van szüksége egy kutyának ahhoz, hogy egészséges maradjon? Nézzük meg!

Kor és fajta

A kölyökkutyák és a fiatalabb kutyák jellemzően több fizikai aktivitást igényelnek, mint az idősebb vagy lassabb fajták, például a bulldogok, míg a nagyobb, aktívabb fajták, például a német juhászkutyák számára a hosszabb séták vagy futások előnyösek lehetnek.

Gyakoriság és típus

Ideális esetben arra kell törekednie, hogy kutyatársának naponta 30-45 perc aerob testmozgást biztosíts. Ez magában foglalhat olyan tevékenységeket, mint a hosszú séták; kocogás/futás; ügyességi pályák; úszás; labdák vagy frizbik elhozása stb. Próbálj meg interaktív játékokat is beépíteni a rutinjába – az olyan dolgok, mint a kötélhúzás vagy a bújócska remek módja annak, hogy mentálisan is stimulálja őket!.

Biztonság és kényelem

Természetesen mindig a biztonságnak kell a legfontosabbnak lennie, amikor a kölyökkel való edzésről van szó. Ez azt jelenti, hogy a szabadtéri sétákhoz megfelelő pórázzal kell rendelkezned – és figyelned kell arra, hogy milyen terepre viszed őket (pl. kerüld a forró járdát vagy a sziklás felületeket). Továbbá, ha túl meleg van odakint, akkor gondoskodj arról, hogy a szabadtéri foglalkozások során rengeteg szünetet tarts az árnyékban és a víz is rendelkezésre álljon!

Következtetés

Végső soron minden kölyökkutya más és más, és az egyéni igényeiknek megfelelő figyelmet/gyakorlatot igényel. Legyen az egy egyszerű séta a háztömb körül, vagy valami aktívabb, mint például az agility tréning – a megfelelő fizikai aktivitás biztosítása biztosítja, hogy évekig boldogok és egészségesek maradjatok!