Milyen táplálékkal etessem a kutyámat?

A kutyus egészségéhez és jólétéhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő táplálékot válaszd ki. Amikor a szőrös barátod számára a legjobb étrend kiválasztásáról van szó, sokféle eledel és vélemény létezik – ezért fontos, hogy végezz kutatást annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő típusú eledelt válaszd, amely megfelel a kutyád egyéni igényeinek és preferenciáinak.

Táplálkozási követelmények

Minden kutya más és más, és sajátos étrendi igényei vannak; vannak azonban olyan közös tápanyagok, amelyeket minden kutyának meg kell kapnia a napi étkezési tervben. Ezek a következők:

  • Szénhidrátok – A szénhidrátok energiaforrást, valamint rostokat biztosítanak, amelyek segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A szénhidrátok gyakori forrásai közé tartoznak a gabonafélék (például rizs vagy búza), a hüvelyesek (bab) és a zöldségek.
  • Fehérje -A fehérje, amely általában húsban, halban, tojásban stb. található, elengedhetetlen az izmok növekedéséhez és fejlődéséhez. A hormonok, enzimek és antitestek építőköveit is biztosítja; ezek mind fontos szerepet játszanak szőrös barátaink optimális egészségének fenntartásában!.
  • Zsírok – A zsírok koncentrált energiaforrást, valamint a nagyon szükséges zsírsavakat biztosítják, amelyek segítenek a megfelelő agyi fejlődésben és a testhőmérséklet szabályozásában. Jó zsírforrásokat találhatunk a húsokban, halakban és diófélékben – de ügyeljünk arra, hogy egészséges adagokban tartsuk őket!.
  • Vitaminok és ásványi anyagok – Az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, a foszfor és a vas segítik a csontok növekedését, az idegműködést és a hormonális egyensúlyt; míg az olyan vitaminok, mint az A-, D- és E-vitaminok létfontosságúak a látás, a bőr és a szőrzet egészségéhez, illetve az erős immunitás fenntartásához!

Kapható kutyatápok típusai

Amikor azt fontolgatod hogy milyen típusú eledellel szeretnéd etetni kutyusodat – íme néhány ma kapható népszerű lehetőség:

  • Nedves/konzerv eledel – A nedves kutyatápok kevesebb töltőanyagot tartalmaznak, mint a száraztápok (például gabonaféléket); így nagyon gazdagok ízben és fehérjetartalomban – tökéletes azoknak a kutyusoknak, akiknek kicsit több táplálékra van szükségük a nap folyamán!. A konzervek általában jobb minőségűek, mint a kutyatápok vagy az előre csomagolt ételek, mivel kevesebb adalékanyagot/tartósítószert tartalmaznak; de figyeld a csomagolás címkéjét, hogy pontosan tudd, mivel eteted a kutyusát!
  • Száraz eledelek – A száraz kutyatápok többféle formában és méretben kaphatók, de általában több szénhidrátot tartalmaznak, mint a konzervek; így könnyebben emészthetők. A béleledel tele van rostokkal és teljes kiőrlésű összetevőkkel, amelyek elősegíthetik a bélrendszer általános egészségét! Ne feledd, hogy nem minden krokett egyforma, ezért vásárlás előtt figyelmesen olvasd el a címkét…
  • Nyers tápok – A nyers tápok egy kicsit több előkészítő munkát igényelhetnek az állattartók részéről, de ezek a természetes tápok azt utánozzák, amit a kutyusaink ennének, ha még mindig vadon élnének – ami azt jelenti, hogy tele vannak hasznos tápanyagokkal, például probiotikumokkal és alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal . Az ilyen típusú étrendnek is megvannak a maga egyedi előnyei, beleértve a csökkentett irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit vagy akár az allergiák csökkenését több fajnál is!

Következtetés

Nem számít, hogy milyen típusú kutyád van, nincs “egyméretű” megoldás, amikor a napi étrend kiválasztásáról van szó; azonban a következő tippeket követve reméljük, hogy képes leszel meghatározni, mi működik a legjobban a kölyökkutyád számára!